Vodnik za espresso

Preberite več o italijanski divi kave: nasveti za espresso, dejstva.
coffe

Espresso, dobro znan napitek, ki se je prej imenoval ”črna kava”, je gosta, kremasta kava.

Izvor njegovega imena je zavit v skrivnost in vsi ugibajo, ali izvira iz »express«, kar pomeni hiter, ali iz »pressione«, kar pomeni pod pritiskom.

Zgodovina tega napitka sega več kot 100 let nazaj: Izumitelj Luigi Bezzera je v Milanu izdelal aparat za kavo s parnim tlakom.

Na odličnost espressa vplivajo naslednji dejavniki:

  • Visokokakovostna, skrbno izbrana surovina: zelena kava.

  • Pri mešanicah je zaželena visoka vsebnost arabice.

  • Čista voda brez dodatkov, klora in drugih dejavnikov, ki vplivajo na okus (zato je v kavne aparate vgrajena naprava za čiščenje vode).

  • Sveže mletje po naročilu - kar pomeni, da stroji zmeljejo pravo količino, ko pritisnemo želeni gumb.

  • Pravilne nastavitve mlinčka.

brazil

Krema - krona espressa CO₂

Krona espressa je krema. Sestavljena je predvsem iz CO₂ in mehurčkov zraka, v katerih so ujete hlapne aromatične spojine. Vendar krema vsebuje tudi emulgirana olja in lipide. Naj se sliši še tako neverjetno, a ta plast je enakomerno na vrhu espressa, je rdečkastorjave barve in se ob mešanju pokaže v različnih odtenkih rjave barve.

Kako se oblikuje? Ko vroča voda pod visokim pritiskom pride v stik s kavo, voda emulgira olja v kavi in jih prenasiči s CO₂. Pri tem nastanejo številni drobni mikromehurčki, ki skupaj ustvarijo peno.

Nastanek kreme je povezan z vsebnostjo ogljikovega dioksida v praženi in mleti kavi. Zato lahko po barvi, okusu in gostoti kave ugotovimo, kako sveže je bila kava pražena.

Če je sveže pražena: V kavi nastane več ogljikovega dioksida, kar povzroči gostejšo kremo, ki je pogosto povezana z mehurčkastim okusom v ustih. Starejša je kava, tanjša je krema, ki nastane med pripravo.
brrr

Ups…, Je krema vaše kave pretemna ali presvetla?

creama_light.svg

Svetlo rjava, skoraj prozorna
ali komaj vidna krema:

Narejena z vodo nizke temperature ali zelo staro kavo. Brez okusa, brez značaja…

creama_dark.svg

Zelo temna, kot da bi bila zažgana:

To se zgodi pri uporabi preveč vroče vode in podaljšanem času ekstrakcije. Je grenkega, neprijetnega in ostrega okusa … brrrr

creama_none.svg

Če kavne kreme ni...

kava je prestara ali nastavitev mlinčka ni pravilna (pregrobo mletje, prehitra ekstrakcija)

how-to-drink

Kako piti espresso?

Majhen kozarec vode, ki ga postrežejo ob espressu, je ljudi vedno begal. Večina meni, da kava dehidrira, zato je voda namenjena zaužitju po kavi. Vendar je to napačno prepričanje! Voda je pravzaprav namenjena čiščenju brbončic pred uživanjem kave, tako da se njene arome razbohotijo na vaših čistih brbončicah.

Še ena stara dilema: zakaj se k espressu postreže žlica, če ga večina ljudi pije »črnega«?

Za mešanje kave! To je ključnega pomena, saj se med serviranjem krema loči od vode. Za uravnotežen okus je pomembno, da espresso premešate in takoj zaužijete.

Sveže pripravljen espresso je treba takoj postreči, saj se njegov okus s čakanjem slabša. Sveže pražen je najboljši!

Vse je povezano z znanostjo:

Teorija ”ekstrakcije”

Popoln espresso temelji na ravnovesju okusov. Postopek ekstrakcije lahko razdelimo na tri faze:

early_current.svg

prvih 10 ml:

Prva faza,

intenzivnost in kislost

medium_current.svg

drugih 10 ml:

Druga faza,

sladkost in uravnoteženost

late_current.svg

tretjih 10 ml:

Tretja faza,

vodenost in grenkoba

Popestrite si dan in poskusite nove kavne specialitete iz ponudbe Fresh Corner!

Nova kava, svež zagon

Okusite nove kavne specialitete Fresh Cornerja: 100-odstotno arabico z mehkejšim okusom iz Brazilije ter čudovito mešanico kave arabice in robuste, v kateri se združita nežna aroma arabice in intenziven okus robuste.

Vpogledi v espresso

Potovanje kave

Vas zanima, kako sveža aroma s kavnih polj v Braziliji pride do vaše skodelice?

Kliknite in odkrijte 10 korakov na poti kave.

Vpogledi v espresso
Naložite si aplikacijo in uživajte v popustih na izdelke Fresh Corner!