Vodnik za espresso
Espresso, dobro znan napitek, ki se je prej imenoval ”črna kava”, je gosta, kremasta kava.
Zgodovina tega napitka sega več kot 100 let nazaj: Izumitelj Luigi Bezzera je v Milanu izdelal aparat za kavo s parnim tlakom.
Na odličnost espressa vplivajo naslednji dejavniki:
-
Visokokakovostna, skrbno izbrana surovina: zelena kava.
-
Pri mešanicah je zaželena visoka vsebnost arabice.
-
Čista voda brez dodatkov, klora in drugih dejavnikov, ki vplivajo na okus (zato je v kavne aparate vgrajena naprava za čiščenje vode).
-
Sveže mletje po naročilu - kar pomeni, da stroji zmeljejo pravo količino, ko pritisnemo želeni gumb.
-
Pravilne nastavitve mlinčka.
Krema - krona espressa CO₂
Kako se oblikuje? Ko vroča voda pod visokim pritiskom pride v stik s kavo, voda emulgira olja v kavi in jih prenasiči s CO₂. Pri tem nastanejo številni drobni mikromehurčki, ki skupaj ustvarijo peno.
Nastanek kreme je povezan z vsebnostjo ogljikovega dioksida v praženi in mleti kavi. Zato lahko po barvi, okusu in gostoti kave ugotovimo, kako sveže je bila kava pražena.
Če je sveže pražena: V kavi nastane več ogljikovega dioksida, kar povzroči gostejšo kremo, ki je pogosto povezana z mehurčkastim okusom v ustih. Starejša je kava, tanjša je krema, ki nastane med pripravo.
Ups…, Je krema vaše kave pretemna ali presvetla?
Kako piti espresso?
Še ena stara dilema: zakaj se k espressu postreže žlica, če ga večina ljudi pije »črnega«?
Za mešanje kave! To je ključnega pomena, saj se med serviranjem krema loči od vode. Za uravnotežen okus je pomembno, da espresso premešate in takoj zaužijete.
Sveže pripravljen espresso je treba takoj postreči, saj se njegov okus s čakanjem slabša. Sveže pražen je najboljši!
Vse je povezano z znanostjo:
Teorija ”ekstrakcije”
Popoln espresso temelji na ravnovesju okusov. Postopek ekstrakcije lahko razdelimo na tri faze:
Popestrite si dan in poskusite nove kavne specialitete iz ponudbe Fresh Corner!
Nova kava, svež zagon
Okusite nove kavne specialitete Fresh Cornerja: 100-odstotno arabico z mehkejšim okusom iz Brazilije ter čudovito mešanico kave arabice in robuste, v kateri se združita nežna aroma arabice in intenziven okus robuste.
Potovanje kave
Vas zanima, kako sveža aroma s kavnih polj v Braziliji pride do vaše skodelice?
Kliknite in odkrijte 10 korakov na poti kave.
Spoznajte našo ponudbo kave!
Skupaj je bolje!
Ob osvežilni kavi si privoščite hot dog ali enega od naših slastnih sendvičev!